Réti családok története

Flégó Péter képe
Réti családok története
Fényképezőgép típusa: 
7D
Objektív típusa: 
EF400mm f/5.6L USM
Expozíciós adatok: 
1/1250, f/8, ISO 1000, lessátorból
Állvány: 
igen
Szoftver: 
DPP, CS4

Réti Családok története

Ilyen és ehhez hasonló akció dús pillanatokat láthattam, sajnos fotózni nem igen volt szerencsém. Szürke semmilyen volt az ég és ráadásul messze történtek az efféle események. Elôször volt kevés a 400mm, plusz a crop.
Közelebb menni nem volt lehetőség! Így is minden egyes alkalommal ha felém repültek (lessátorban kuksoltam) és ha óvatosan is mozdítottam a gépet irányukba azonnal behúzták a "kézi féket" és irányt változtattak. Szóval nem jártam túl nagy sikerrel.
A madarak története azért érdekes mert egyáltalán nem szokványos, hogy ezek a madarak közel fészkeljenek egymáshoz.
Most kb 100-150m re van egymástól a 2 fészek. Ami az akciós eseményeket szüli az még érdekesebb. A 2 családból az egyik hím madár ismeretlen okokból valamikor a közelmúltban elhullott. Vagy mérgezés, vagy öreg volt vagy valami más okból kifolyólag, de elpusztult.
A másik hím akarva, akaratlanul felvállalta, hogy mindkét fészekaljat ellátja élelemmel, persze a tojók is vadásznak. De a pár nélküli tojó nagyon találékony, ha zsákmánnyal a karmai között tér vissza az idegen hím, megrohamozza (ez a pillanat a fotón) és elkobozza a zsákmányt és viszi saját fiókáinak. Így nem maradnak felügyelet nélkül a fiókái és éhezniük sem kell. Hogy hány fióka van nem tudni, de 7 végén megyünk gyűrűzni a fiókákat egy ornitológus barátommal. Ha az idén már nem sikerül fotóznom ezeket a fenséges madarakat, remélem jövőre ismét találkozom velük ezen a helyen és talán még jó fényem is lesz!

P.