Sárkányvér...

Menyhárt Balázs képe
Sárkányvér...
Fényképezőgép típusa: 
Canon EOS 70D
Objektív típusa: 
Canon EF 70-200mm f/4 L IS USM
Expozíciós adatok: 
1/640 s, f/5, ISO 400, -0.33 eV, 200 mm,
Állvány: 
nem
Szoftver: 
Capture One Pro 10
A kép önálló munka eredménye (nem mások által előkészített feltételek mellett, illetve azok felhasználásával készült): 
n/a

Kicsit dilemmáztam a kép felrakásakor, mert ez a kép a madárfotózás egyik íratlan, de talán nem kőbevésett szabályának nem felel meg, miszerint a hátteret minél inkább elmosva, homogén formában ábrázoljuk, ezzel kiemelve az állatot a háttérből. Tisztelettel Ónodi Miklós és Szabó Gábor kérésének végül felteszem az egyiptomi keselyűről készült sorozat egy következő képét.

Ez a fenséges madár, nevével ellentétben (egyiptomi keselyű, más néven dögkeselyű) sajnos Egyiptomban már nagyon kevés példányszámban fordul elő. Socotra szigetén azonban szerencsére háborítatlan és mesés környezetben igen népes példányszámban él. Socotra szigete tele van endemikus, csak és kizárólag a szigeten előforduló állat és növényfajokkal, mint pl. a kép hátterében látható sárkányvérfával. A kép elkészítésekor az volt a célom, hogy ezt a kinek szép, -kinek ronda madarat a természetes élőhelyén fényképezzem le, ezért nincs nagyon elmosva a háttér.

A Socotra szigetén található sárkányvérfáról talán még annyit érdemes tudni, hogy csodálatos mesevilágnak is elmenő erdők vannak belőle, azonban valamiért a meglévő állományon túl nem szaporodik a fa természetes környezetében. Számos kutatócsoport dolgozott már a szigeten, mely nagy része az UNESCO által védett, de senki nem tudja megmondani mi lehet az oka. Leginkább elfogadott tézis szerint a globális felmelegedés által létrejött éghajlatváltozás lehet az oka, vagy a kecskék zabálják fel a friss hajtásokat. Ennek az utóbbinak némiképp ellentmond az a tény, hogy körbe kerített, mesterséges szaporításban is igen nehezen maradnak meg az új hajtások.

na bocsánat ha túl sok infót írtam... :)



© 2011 All rights reserved BPH.