Kakukk, fekete harkály, sárgarigó fényképezése

Völgyi István képe

Mivel néhányan érdeklődtetek a kakukk-fotózás története felől, ezért röviden leírom.

Évek óta fényképezem a gyurgyalagokat a váraljai halastó melletti területen. Tavaly már megfigyeltem, hogy elég élénk a kakukkok mozgása a területen. Ekkor is többször leszállt a madár a les elé. Elhatároztam, hogy idén megpróbálok itt módszeren kakukkot fényképezni.
A helyszín: É-ÉK -re, a tó felé lejtő domboldal, melynek az aljából valamikor a gátépítéshez, töltéshez bányászhatták az agyagot. Így keletkezett egy 6-8 m magas partoldal, mely a gyurgyalagok fészkelőhelye lett. E partoldal felett ,helyezkedik el a „les”.
A les tulajdonképpen egy bokros, bozótos terület, melynek a közepében lett kialakítva egy kb: 1,5x1m – es tisztás. Az ágak félrehajtásával, elkötésével lett kialakítva 2 „lőrés” Az egyik É-ÉK irányban, A másik ÉNY-Ny irányban. Az előbbinél a hátteret egy nagyobb nádas és a mögötte lévő szántó növényzete, az utóbbinál a tó felszíne, illetve egy nyárfás terület adja.
A fényképezésre minden délután, munka után került sor. Általában 17- 17:30 között értem ki és 19- 19:30-ig maradtam. Nyolc, egymást követő napon jártam ott. Minden nap sokszor, eredményesen be tudtam csalni a kakukkot. Kezdetben a bokorban volt a hangszóró mellettem, akkor a fejem feletti ágra is gyakran beszállt- kb.1,5 m-re fölöttem.
Később, attól függően, melyik ágra szerettem volna csalni, annak megfelelően tettem ki a bluetooth-os hangszórót. Ez többnyire be is vált.
Így amikor közeli képeket szerettem volna, akkor a 3,5-4m-re lévő beszálló alá tettem a hangforrást.
Sikerült többször is portré képeket készítenem. Egyik ilyen alkalommal a madár a beszálló ág alatti bokorba ugrott, majd egy szőrös hernyóval a csőrében tért vissza. Nagy élmény volt végig nézni, fényképezni ahogy elfogyasztja a zsákmányát.
Egyik alakalommal, mikor épp a kakukkolás hangja messziről jött, meghallottam a feketeharkály hangját. Gondoltam, „válaszolok” neki. Párszor lejátszottam a telefonomon lévő hangot, de nem történt semmi. Eltelt 10-15 perc -mikor épp a telefon böngészéséből felnézve mozgást észleltem az egyik beszálló ágnál. Nem akartam hinni a szememnek- ott volt a fekete madár. Sokat ugyan nem időzött, de pár képet tudtam készíteni róla.
Hasonlóan történt a sárgarigóval is. Szintén berepült a hím a hangra. Először a fejem fölé szállt a bokorra. Később kétszer is a beszállóág felé repült, de az utolsó pillanatban mindig meggondolta magát. harmadik alkalommal a beszálló alatti száraz kóróra szállt. Itt készült egy-két kép róla, de sajnos nem volt teljesen tiszta a rálátás. Így is örültem a lehetőségnek.
Természetesen gyurgyalagokat is fényképeztem. Itt a nászajándék átadás és a nász megörökítése volt a cél.



© 2011 All rights reserved BPH.