"Magyarország madarai" a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megalakulásának 50. évfordulójára

Ónodi Miklós képe

A szerkesztő kérésére teszem közzé itt ezt a felhívást:

Magyarország madarai
exkluzív képes album

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megalakulása 50. évfordulójához kapcsolódóan szeretnénk megjelentetni egy kifejezetten erre az alkalomra készülő, nagy alakú, igényes, exkluzív kivitelű fényképes albumot hazánk madarairól.

Ehhez keresünk jó minőségű, Magyarországon készült képeket valamennyi hazánkban előforduló vagy legalább egyszer előfordult madárfajról.

Maga a könyv nagy alakú (230×300 mm), kemény borítójú, 448 oldalas kötet lesz.

A könyvben az egyes madárfajok eltérő terjedelemben (oldalszámban) és képszámmal szerepelnének, az egyes fajok hazai jelentőségétől függően.
A többé-kevésbé rendszeresen fészkelő, valamint rendszeresen átvonuló és telelő madárfajok (a 254 „gyakori” faj) fajonként egy-egy oldalon, fajonként két-két képpel szerepelnének.
Húsz kiemelt jelentőségű madárfaj (túzok, kerecsensólyom, parlagi sas, rétisas, kék vércse, nagy kócsag, fehér gólya, daru stb.) terjedelme 1,5–3,5 oldal (fajonként 3–9 kép) lenne.
A ritkaságok (153 faj) fajonként fél-fél oldalon, fajonként egy-egy képpel kerülnének be a kötetbe.

A madárfajok túlnyomó többsége esetében léteznek Magyarország mai határain belül készült jó minőségű képek (sok faj esetében akár nagyon sok ilyen kép is van). A beküldött képek közül a szerkesztőbizottság választja ki a kötetbe bekerülő képeket.
Elsősorban jó minőségű, ún. „fajfotókat”, habitusképeket várunk, amelyeken az adott madárfaj jól felismerhető, olyan helyzetben van a képen, hogy alakja, tollazatának színei, bélyegei az adott fajra jellemző módon és jól látszanak. A madár természetes környezetben legyen (kivéve természetesen a többnyire az ember közelségében élő fajokat), a környezet legyen esztétikus, a háttér pedig kellőképpen elmosódott, zavaró elemektől mentes, a madarat vagy annak valamelyik részét lehetőleg ne takarja semmi. (A nagyon művészi képeket, illetve a különleges, nem mindennapi pozitúrában lévő madarakat ábrázoló képeket inkább kerüljük.)
Természetesen az olyan akciófotók, amelyeken a madár bélyegei jól láthatók, jöhetnek, ezektől mozgalmasabb lesz a kötet látványvilága. A szárnyukat kinyújtó és annak mintázatát „megmutató” madarakat ábrázoló képek szintén bekerülhetnek.
Ahol van ivari dimorfizmus (pl. a récék, vércsék, pintyfélék stb.), ott a hímet és a tojót is bemutatnánk, de mivel egy fajról általában csak két kép kerül a könyvbe (a ritkaságokról pedig csak egy), jó lenne ha találnánk olyan képeket, amelyeken a hím és a tojó egy képen szerepel egymás mellett.
Ahol van jelentősége, ott röpkép is szükséges (partimadarak, récefélék, ragadozó madarak, sirályok, csérek, egyes pintyfélék), sőt ahol a fiatal kori tollazat a fenőtt koritól nagyon eltérő, ott fiatal madárról készült képet is betennénk (pl. vörösbegy, kékbegy, sirályok stb.).
Kézben tartott madárról készült kép kizárólag a ritkaságoknál kerülhet a könyvbe, akkor, ha az adott fajról nincsen más hazai kép (van néhány olyan ritkaság, amelyek gyűrűzés során kerültek csak elő Magyarországon, 14 ilyen faj van, pl. a Bonelli-füzike, a berki nádiposzáta, a kis geze, a déli geze, a parti pityer, a vörhenyes sármány stb.).
Fontos, hogy a képek Magyarországon készüljenek.
Van több olyan faj (egészen pontosan 46), amelyekről egyszerűen nem léteznek hazai fényképek, vagy azok nagyon rossz minőségűek, éppen csak jók bizonyítófotónak. Ilyen fajok pl. a márványos réce, a cifra pehelyréce, a fajdok, a szürkefejű kékfú, az alka, a lunda, a havasi varjú, a szürke zsezse stb. Ezekről nem hazánk mai határain belül készült, de lehetőleg magyar fotós által készített fényképeket várunk.

Borítókép (a fenti borító még csak tervezet): a borítóra olyan túzokképet keresünk, amelyiken a madár testtartása, dürgési fázisa a lehető legjobban hasonlít az MME logójában lévő túzokéhoz.

A képek technikai paraméterei:
– lehetőleg veszteségmentes, tömörítetlen formátum (.raw, .tiff, .nef, .cr2)
– vagy legjobb minőségű (fine) .jpg
– legalább 300 dpi felbontás
– legalább 2600×1900 pixel (a szép kompozíciót eredményező vágás után megmaradó rész)
– lehetőleg vízszintes képkivágás

Az eredeti, vágatlan és módosítatlan képet kérjük beküldeni. Az elküldendő file-ok esetében nem kívánatos a „Mentés másként” funkció használata (ez ugyanis a .jpg formátum esetében ront a minőségen), kérjük inkább a file másolását (duplikálását), majd a másolat (az új file) átnevezését.

A file-név tartalmazza a fajnevet, a készítés napját és helyét – ezeket a képaláírásokban szeretnénk szerepeltetni –, valamint a fotós nevét, amely minden kép mellett fel lesz tüntetve a könyvben (ha ugyanott több kép is készült, akkor még egy sorszámot is):
lócsér 20220403 Fertőújlak (Pellinger Attila) (1)

Fontos szempont, hogy minél több ember – amatőr és profinak számító fotós – képe bekerüljön. Korábban „ismeretlen” amatőröknek is vannak bravúros fényképei, sokszor jobbak, mint a profi fotósoké.

A megjelenő képekért tiszteletpéldányt biztosítunk (öt képenként egy könyvet).

További információk a könyvről:
Minden madárfajnál lesz rövid szöveg is, amely a faj hazai státuszát mutatja be néhány mondatban (a névjegyzékek szövegeihez hasonlóan).
Ezen felül minden faj mellett lesz QR-kód, amely az MME honlapján lévő Magyarország madarai menüpontban megnyitja az adott fajt részletesen bemutató részt, ahol a könyvben leírt elterjedési és élőhelyi információkon túl az adott faj életmódjáról is lehet olvasni. Ráadásul ott szinte naprakész diagramok és térképek vannak a gyűrűzésekről és a visszafogásokról, illetve a MAP-os adatok alapján naprakész térképek is láthatók. Sőt a fajoknál képgalériákra, videókra és hangokra mutató linkgyűjtemény is van.

Tervezett megjelenés: legkésőbb 2023. december

További részletekről Hadarics Tibor ad felvilágosítást

Dr. Hadarics Tibor
sitke66@gmail.com
+36 30 277-6153



© 2011 All rights reserved BPH.