7D élőképének fenntartása

Mánfai Bence képe

Kérdésem főleg a 7D használókhoz szólna, de ha más tudna segíteni a problémában, annak is nagyon örülnék.
Egy ideje már foglalkozom távkioldós fotózással, de a pillanat eltalálásához és a rengeteg feleslegesen előtt képkocka megspórolásához feltétlenül szükségem lenne arra, hogy a gépem élőképét a 100 méterre fekvő lesben is nyomon követhessem.
A legtökéletesebb megoldás a laptopról való vezérlés lenne. Ehhez azonban usb-s összekötés szükséges, amiről az a legfrissebb információm, hogy bizonyos táv (<100m) megtétele után a jel visszafordul.

A következő módszernél elvesztem a különböző beállítási lehetőségeket, viszont a legfontosabb, maga az élőkép megmarad.
A gondolat alapját ez a videó adta: http://www.youtube.com/watch?v=1JJt3nXKKJQ, azzal a különbséggel, hogy én kézi videó kameránkhoz csatlakoztatom a gépet. A rendszer működik, és bár 100 m-es távon nem teszteltem, de ebben az esetben remélem ez sem jelent akadályt.

Ezzel a felállással már ki is békülnék, de a gép élőnézet módja felvetett egy újabb problémát.
Ha a gép alvó üzembe kapcsol, az élőkép eltűnik, és csak az élőkép gomb segítségével tudom visszaállítani, viszont a távkioldó zsinórom esetében, csak egy exponálógomb áll rendelkezésemre. Ennek hatására a gép fel is "ébred", de az élőkép nem tér vissza.
Erre a két problémára két alternatívát találtam:

1. Videó módba kapcsolom a gépet...itt is lehet fotókat készíteni. Az ötletet sajnos nagyon hamar el kellett vetnem, mivel ebben a módban, ha az élőkép vissza is tér, nincs lehetőség a magas iso-ból visszavinni, blendét, időt választani stb.

2. A gép élőkép kapcsolóját folyamatosan nyomva tartom. Gyakorlatilag minden tökéletesen működik, a gép elalszik, az exponáló gombbal az élőkép is visszatér...
Számomra ez a felállás tökéletes megoldást biztosítana.
Egyetlen aggályom, hogy a gomb folyamatos nyomva tartása okozhat e valamilyen problémát a gépben.

Szívesen fogadok bármilyen véleményt a témával kapcsolatban, nem baj, ha konkrét válasszal nem tudtok szolgálni, bármilyen hozzászólás támpontot adhat.
Segítségeteket előre is köszönöm, Bence© 2011 All rights reserved BPH.