Lesfotózáshoz használt szék

Mánfai Iván képe

Kedves fotós Társak!
Tapasztalataitok után érdeklődöm, hogy milyen ülő alkalmatosságot használtok lesfotózáshoz. Bence fiam is BPH tag, legtöbbször együtt járunk terepre, ezért többesszámban írok. Eleinte olcsó, gagyi, kinyitható horgász széket használtunk olyat, amit a legtöbb nagyáruházban meg lehet vásárolni 2-4 eFt-ért. Ennek hátránya, hogy az iglu jellegű lessátrunk lőnyílásaihoz kissé alacsonyan ültünk, nem tudtunk kényelmesen szemlélődni, állandóan nyújtogatni kellett a nyakunkat (főleg nekem a 178 cm-es magasságommal). Másik probléma az volt, hogy a gyenge minőség eredményeként 1 év után olyan hibák léptek fel, amik lehetetlenné tették a székek további használatát. Ezután Bence vett egy nagyszerű, magas, egyenes ülőfelületű Quechua kempingszéket a Decathlonban. Annyira megszerette, hogy engem is kapacitált, hogy vegyek magamnak is. Kb. 1 év elteltével ezt meg is léptem. Külön rendelésre Franciaországból hozták. Sajnos, azonban a változatlan cikkszám mellett a modell annyit változott, hogy lesfotózáshoz kevésbé volt praktikus. Bencééhez képest ennek hátsó lábai nem függőlegesen, hanem ferdén futnak. Így biztosan stabilabb, de több helyet foglalt, bizonyos helyzetekben kilógott a sátor alján, vagy nehezen fértem el a hátizsákom mellett. Ugyanakkor a vízszintes, stabil ülőfelület is buggyossá változott. E kompromisszumokkal mégis megfelelő volt. Így volt ez egészen 2010. őszéig, mikor is egy bozóttal övezett területen állítottuk fel sátrainkat. A tiszta területre nagy kerülővel, bozótharcos módszerekkel és eszközökkel lehetett behatolni. Ez a körülmény egyrészt fáradságossá tette a felszerelés szállítását, másrészt túlzott biztonságérzetet eredményezett a lesek terepen hagyását illetően. Így történhetett az, hogy a székeinket a sátrakban hagytuk. Legközelebb a sátrakat felborogatva, a zsinórokat átvágva, a vásznakon több, nem túl nagy, de annál bosszantóbb sérülésekkel találtuk. És persze székek nélkül. :(
Így pótolnunk kellene az ülő alkalmatosságainkat. A Decathlonban már nem szerezhető be az áhított modell (cikkszám: 8128856), főleg nem a Bence által korábban vásárolt fazon. Ő az általam használt modellt sem tartja saját igényei szerint elfogathatónak.
Képek itt láthatóak: https://picasaweb.google.com/mnfai200/Szekek?authkey=Gv1sRgCMad3cOV6tjHJw#
Az első 2 képen a gagyi, zöld horgász szék mellett Bence függőleges hátsólábú széke, a 3. és 4. képen az én ferde hátsólábú székem látható. Remélem érzékelhető a kettő közötti különbség, valamint, hogy a Quechák mennyivel magasabbak a zöld horgász széknél.
Konkrét igényeinket az jelenti, hogy legyen magas, masszív és vízszintes ülőfelületű a szék, és lehetőleg karfa nélküli. Szívesen venném, ha megosztanátok velünk tapasztalataitokat.© 2011 All rights reserved BPH.