Pelyvás Zoltán

1. Mióta foglalkozol a fotózással, hogyan kezdődött, és miért pont a madarak a fő célpont?

2007 óta fotózok. Ekkor vettem első gépemet egy Fuji s5600-ost. Kezdetben nem a madárfotózás vonzott, csak kirándulások és biciklitúrák megörökítése volt a cél. Próbálgattam én mindent, tájképet, makrót, virágokat, amivel el is voltam egy ideig, amíg nem kezdtem el fotós oldalakat böngészni. Itt rá kellett jönnöm, hogy amit csinálok, az katasztrofális, és nem is igazán hozott lázba. A madárfotózás talán egy másik régi nagy hobbimnak köszönhető, a motorozásnak. Elég sokat motoroztam a környékünkön, Nagymaros, Zebegény, és amikor megálltam pihenni egy kicsit, szinte minden alkalommal láttam egerészölyveket repkedni a fejem fölött. Előkaptam a masinát és készítettem pár képet róluk. Amikor otthon visszanéztem őket, majdnem elsírtam magam. Ekkor kezdtem el keresgélni a madárfotós oldalakon, és jobbnál jobb képeket találtam. Mondtam magamban, ilyen képeket akarok én is. Eleinte csak az motivált, hogy minél jobb, élesebb képet készítsek róluk, azonban ez időközben megváltozott. Elkezdett érdekelni az ő kis világuk, szokásaik. Miért pont madarak? Talán azért, mert megnyugtatnak. Ha kint vagyok cserkelni, vagy épp az itatónál ülök, teljesen ki tudok kapcsolni.

2. Úgy tudom, kialakult egy kisebb csapat, kikkel rendszeresen jártok együtt fényképezni. Mennyire dolgoztok össze egy-egy fotótéma előkészítése közben?

Akivel leggyakrabban járunk fotózgatni ő Tanács Tamás barátom. Vele egyszerre kezdtünk madarászni és fotózni. Együtt építettük a jó öreg kis itatónkat, ami már három éve működik nyáron itatóként, télen etetőként. A csapat következő tagja Kovács Imi barátom, akivel idén, itt a BPH-n keresztül ismerkedtünk meg. Neki köszönhetem az első számomra értékelhető gyurgyalagos képemet, amire már annyira vágytam. Ezúton is köszönet érte! Megemlíteném még Horváth Tibit, akivel szintén itt sikerült összebarátkozni az oldalon keresztül. Remélem a jövőben többet tudunk majd találkozni. Az összedolgozás szerintem még csak most fog majd elkezdődni. Sok időnk sajnos nem volt mostanában, de télen mindenképp szeretnénk közös fotózásokat szervezni. Remélem, összejön majd!

3. Képeidet böngészve feltűnően sok röpképet találtam, melyek igényes természetfilmeket idéztek bennem. Mennyire kíván más látásmódot a madarak szabadságának megörökítése?

Öröm számomra, ha ezt idézték benned a képek. Más látásmódot szerintem nem kíván, egyszerűen élek a lehetőséggel, amit a környék nyújt. Amikor elkezdtem fotózni akkor is a röpképek tetszettek igazán. Egyszerre csodálom és irigylem őket repülés közben. Szerencsénkre van a közelünkben egy homokbánya, ahol már nagyon sok fajt sikerült lencsevégre kapni és megfigyelni. A bánya partfalánál szoktak termikelni, és ha szerencsém van, akkor ezt elég közel teszik hozzám. A legtöbb röpképem innen készült.

4. Mik a kedvenc fotótémáid, kedvenc helyszíneid, és milyen módszereket használsz, hogy megvalósítsd az elképzeléseidet?

Fotótémákból talán nincs olyan, hogy kedvenc. Bármire "rálövök" ami repül. Volt hogy a szél felkapott egy tescos zacskót, amire jó kis sorozatot húztam. Azt hittem, hogy valami új fajt sikerült elkapni. :) Azóta is hallgatom Tamás kolléga jóvoltából. Helyszín az sok van, Tisza, Hortobágy, Apaj, de ezekre a helyekre elég ritkán jutok le sajnos. Ezért marad Fót és környéke. Gyakran hiszem azt, hogy már kiaknáztam a környék összes jó fotós helyét, de szerencsére mindig találok valami új helyet, ahol van pár jó kockára esély. A módszer leggyakrabban cserkelés és a már említett itató, bár ha minden igaz az itató jövőre megszűnik, mivel más terveink vannak a jövőre nézve.

5. Vannak-e konkrét elképzeléseid a jövőt illetően, eddig meg nem valósult tervek, álomfajok?

Nagyon szeretnénk egy vízi lest építeni itt a közeli tőzeg tavon. Sajnos elég sok a horgász a tó meg kicsike, de mivel vízi madaras képek alig vannak a galériámban, jövőre jobban rá szeretnék feküdni erre a témára. Tervben van az is, hogy többet utazgatunk kicsiny hazánkban, mivel az utóbbi két évben szinte sehol sem voltunk. Ezért is a sok-sok itatós kép a galériámban. Álomfaj a sárgarigó. Szerencsére elég sok van itt a közelben, de valamiért még nem sikerült értékelhető képet készítenem róla. Ezt mindenképp szeretném megvalósítani a közeljövőben. Remélem sikerül.

6. Kérlek, mesélj egy kicsit, egy számodra kedves fotódról, a témáról, a készítés körülményeiről!

Kedvencem van egy pár, de egyet kiemelnék közülük. Tavaly építettünk, azaz összetákoltunk egy ölyves lest. Az építési idő kb. 50 perc volt ásással együtt. Gondolhatjátok mennyire volt stabil. :) Amikor fújt a szél, egyik kezünk a gépen, a másikkal meg markoltuk a les oldalát hogy ne dőljön össze. A helyválasztással is voltak gondok. Azt hittük, hogy jó kis eldugott helyet találtuk. Egyszer, amikor bent ültünk, a les előtt talán egy méterrel két lovas ment át. Mint később kiderült elég gyakran használták ezt az utat, de nem ez volt a fő problémánk. Amikor kiválasztottuk a helyet, nem nagyon figyeltünk másra, csak a háttérre, tájolásra, na meg hogy legyen ölyv a környéken. A rókáról viszont elfeledkeztünk. Gyanús volt, hogy minden reggel üres a kis gödör, amibe a húst raktuk. A fagyott talajon meg semmi nyomot nem láttunk. Azt hittük, hogy az ölyvek viszik el, miután mi hazamegyünk. Amikor leesett a hó, nyilvánvalóvá vált, hogy mi is történik távozásunk után. A lestől kb 10 méterre volt egy kotorék, amit ha nem látjuk a nyomokat, hogy hová vezetnek, soha nem találtunk volna meg. Ezen a későbbiekben jót is nevettünk kínunkban, hogy van egy 80 kg-os rókánk. A nehézségek ellenére sikerült egy pár képet készíteni azért. Mivel egyik kedvenc madaram és bár "régóta" fotózok, ezt a képet tartom első valamire való ölyves képemnek!

7. Végül pedig: mit hordasz a hátizsákban?

Kezdem az állvánnyal. Egy kétlábú cullmann, aminek a harmadik lába valahol a határban van. Cserkeléshez a kocsiban van egy pót faláb, az itatóban meg egy rendszeresített festő henger hosszabbító, ami állítható magasságú. :) Kezdem unni, hogy a pótlábak kiesnek ezért a hetekben lecserélem.
Canon 450D, Canon Eos 7d, Ef 70-200 f/4 USM, Ef 400 5.6L USM. 18-55 kit obi és egy raynox 250 makró előtét.

Pelyvás Zoltán                 

(A riporter szerepében Völgyi Sándor, 2013. október)© 2011 All rights reserved BPH.