Palánkai Zsolt

1. Mióta foglalkozol a fotózással, hogyan kezdődött, és miért pont a madarak a fő célpont?

Az első fényképezőmet 2000- ben vásároltam. Azt már tudtam, hogy többet szeretnék mint családi emlékképeket készíteni, de akkoriban a madárfotózás még nagyon messze állt tőlem. Kezdetben főként portrékat készítettem. Aztán 2003- ban "megismerkedtem" Suhajda Lászlóval aki ott lakott ahol én, és rajta keresztül álltam a természetfotózás irányába. De kezdetben ez kimerült a makrózásban, tájképezésben és nagyvad fotózásban (EOS50 (analóg), Pentakon 500/5.6). Lacinak, lévén, hogy erdő szélen lakik, volt egy saját madáretetője, egy kicsi lessel. Ide engedett be, itt fotóztam először madarat. Ez úgy 2004 magasságában lehetett. EOS10D és rajta egy Sigma 50-500EX volt a felszerelés. Tengelic és őszapó volt az első két faj amit fotóztam. Aztán sorban jöttek a többiek...
Később megismerhettem különböző lesépítési praktikákat, fogásokat Lacitól. És, mivel közben az akkori munkám miatt költöztem, az új "otthonom" közelében kezdtem el kialakítani a fotózási lehetőségeket az alapján amit Lacitól tanultam. Igazából ez még mindig nem volt ekkor kifejezetten madárfotózásnak nevezhető. A téma "beégése" később következett be. Most, így a kérdésekre válaszolva néztem meg, hogy 2006. márciusától jelentek meg a winchesteremen kifejezetten madárfotózásos mappák. :) Ekkortájt ismerkedtem meg Csonka Péterrel, aki igazán madárbaráttá nevelt. Szerintem Petyát nagyon nem kell bemutatni madaras körökben (www.csonkapeter.hu). :)
De, hogy miért is épp a madarak? Ezt nem tudom igazából megmondani. Biztos, hogy meghatározóak voltak azok a madarászok, madárfotósok akik körülvesznek, de persze az is közrejátszott, hogy volt a madárfotózásban sikerélmény. Egy- egy jobban sikerült fotó egy pályázaton, vagy csak a kihívás, hogy újabb és újabb fajokat fotózzak jól meg. Illetve az a teljesítmény is inspirált, ami némelyik les megvalósításához kellett. Az azonban tény, hogy alapjáraton a madarak engem nem úgy varázsolnak el mint általában egy madarászt. Lehet, hogy ez illúzióromboló lesz, de én a madárfotókat nem a rajta lévő faj különlegességének irányából közelítem meg, hanem, hogy esztétikailag milyen az. Nem a faj izgatja elsődlegesen fel a fantáziám, hanem a fotó által sugárzott élmény, látvány, esztétikum.

2. Nem tudom megkerülni a kérdést, mi volt az, ami arra késztetett, hogy a BPH-t elindítsd? Hogyan látod az oldal alakulását, szerinted miben rejlik népszerűsége? És vajon merre tovább?

Hát, ezt a labdát visszadobhatnám Neked és Mikinek is, hogy miért csatlakoztatok, milyen fantáziát láttok Ti benne... :)
Komolyra fordítva a szót. Az egész a Topfoto.hu- val kezdődött. Nagyon jól futó közösségi oldallá nőtte ki magát a maga összes hibájával együtt. Jó "orvosi ló" volt, én meg a 3 alapító közül az egyik. Viszont, kezdett szűk lenni. Szerettem volna valamit ami kifejezetten madárfotózással foglalkozik. A "szeretemből" pedig lett az első, NING- es verzió. Kezdetben nem volt az egész más mint játék, eszköz, ami elsősorban a saját fotóim megmutatásáról szólt. Aztán ez a játék elszabadult. Mondhatjuk úgy is, hogy előjött a szellem a palackból és elkezdett önálló életet élni. Egyre többen csatlakoztak az oldalhoz. Aztán a NING fizetőssé tette a szolgáltatásait, így el kellett dönteni, hogy mi legyen. A Róka szavaival nem szó szerint élve: "Amit megszelídítettél, azért felelősséggel tartozol"... A felelősségteljes gondolkodásból pedig kialakult a jelenlegi állapot. :)
Úgy látom, hogy az oldal erőssége és talán a népszerűsége is a közösségformáló erejében rejlik. Ugyan, sokat szenvedtünk a trolloktól, de az az állandónak mondható tagság aki jelenleg is aktív az oldalon, képet tölt fel, igazán jó kis társasággá alakult. Több olyan esetről is tudok, amikor kis fotós közösségek, baráti társaságok alakultak ki az ország különböző szegleteiben úgy, hogy az ismeretség a BPH- n köttetett. Ha ennyiben megállna a történet, szerintem már akkor is sikerült tenni valamit, és elégedettek lehetünk.
Tervek a jövőre nézve? Nehéz kérdés, mert őszintén szólva, nem vagyok túl aktív az oldallal kapcsolatban, így csak "idegen tollakkal" tudnék ékeskedni. Ami biztos, Karácsony kapcsán lesz egy meglepetésünk a Tagok számára.

3. Az utóbbi időben kevés fotót publikálsz, remélem nem egyfajta alkotói válságról van szó!

Igen, ez így van, keveset publikálok. 2011-es év sok változást hozott az életemben. Munkahelyet váltottam, kevesebb lett a szabadidőm. Mivel alapvetően saját leseim valamelyikéből fotóztam, amiket folyamatosan megfelelő állapotban kellett továbbra is tartani így magára a fotózásra nem maradt idő. Nem tudtam már megtenni, hogy a szabad hétvégén minden időt a fotózásba és a köré társuló tevékenységekbe "öljem".
Aztán, persze, némiképp egyfajta "válság" is ez. 2008 - 2011 magasságában eléggé megosztotta a magyar fotós társadalmat a lesen készült fotók kérdése. Vajon ezek természetfotók-e? Ha más lesét használom, attól még indulhatok-e azzal a képpel pályázaton vagy sem, stb, stb. Etikus-e "üveges lesből" fotózni? Számomra ez rendkívül lehangoló időszak volt. Őszintén szólva elegem lett a sok civakodásból, veszekedésből. Némiképp ez is oka annak, hogy már nem annyira motivált a madárfotózás.
Mindennek ellenére továbbra is maradtam ugyan a madaraknál, de már más szemszögből nézve. Mindig érdekelt, hogy vajon a madarak mit láthatnak fentről. Milyen lehet onnan a világ. Milyen lehet zuhanni, vitorlázni, egy termiket kihasználva emelkedni. Így jött egy új hobbi az életembe, a repülő modellezés.
Közben a lányom lassan 6 éves lesz és már érdeklődik a természet, a madarak és a fotózás iránt. Már 2-3 órát kibír a lesben. Ez pont jó, mert nekem is elég ennyi. Így együtt járunk már ki...

4. Mik a kedvenc fotótémáid, kedvenc helyszíneid, és milyen módszereket használsz, hogy megvalósítsd az elképzeléseidet?

A módszer tekintetében amiben hiszek, az a jó helyen felállított lesből történő fotózás. Ezen felül pedig a türelem, türelem, türelem.
Szerencsére lakhelyem 15km- es sugarú környezetében mindenféle élőhely megtalálható. Így a kedvenc helyem Tata környéke.

5. Vannak-e konkrét elképzeléseid a jövőt illetően, eddig meg nem valósult tervek, álomfajok?

Igen, vannak elképzeléseim. Szeretném kipróbálni az infracsapdás fotózást. Ennek segítségével szeretnék köznapi madarakat akcióban fotózni. Ezen felül szeretnék újra egy olyan lest, amiben több napot is ki lehet bírni egyfolytában.
Fajok tekintetében pajzsos cankót szeretnék nászruhában fotózni, de szívesen fotóznék kifejezetten fehér egerészölyvet, illetve erdei fülest röptében.

6. Kérlek, mesélj egy kicsit, egy számodra kedves fotódról, a témáról, a készítés körülményeiről!

A fotó 2009.07.09- én, 5:12 perckor készült Canon EOS40D, EF400/5.6L, iso400, f5.6, 1/50 technikával és paraméterekkel. Ahhoz, hogy ez a fotó elkészülhessen, már előző este ki kellett menni a lesbe, mert az egy tó közepén a nádasban volt. A bejutáshoz majdnem derékig a tóban gázolva kellett megtenni úgy 100 métert. Azért kellett még előző este kimenni, mert ez a bejutási mutatvány biztosan elzavart volna mindent, ha reggel történik, így meghiúsult volna a fotózás. Korábban nem voltam egy lesben alvós fajta, ez volt az első alkalom. A les egy kutyaház alakú sátor volt, raklapra felállítva. Sokáig nem tudtam elaludni. Valami folyamatosan motoszkált a nádasban, mászkált a raklap alatt. Nem paráztam, de idegen volt minden. Aztán elaludtam. Nagyon is. Viszont az első látvány ami ébredés után a lesből kinézve fogadott, az kárpótolt mindenért. Konkrétan ezt a Nagy kócsagot láttam magam előtt tollászkodni. Mint fotó, tudom, nem egyedülálló. Viszont valahányszor ránézek, az orromban érzem a mocsár illatát, a bőrömön a hajnali párát, az agyamba pedig teljesen beégett a látvány. Sajnos a hely ahol készült a fotó, mára teljesen lepusztult. Azóta, 2009 óta nincs víz a tómederben, így fotózni sem fotózott ott más. Sajnos én sem!

7. Végül pedig: mit hordasz a hátizsákban?

Canon rendszert használok. EOS7D vázam van. Optikákból EF400/5.6L, EF70-200/4L, EF100/2.8 és egy Sigma 18-50/2.8EX van mindig velem. Állványból egy Manfrotto 055- ös aminek a középoszlopa meg lett szüntetve, helyére egy szintezőgömb került, amire pedig egy 501- es video fej. Van egy 491- es gömbfejem is, de szinte sosem használom. Mindezen felül pedig különböző szűrőket hordok még magammal. Ja, és egy 580EX vakut.

Palánkai Zsolt                
palankaizs.hu                

(A riporter szerepében Völgyi Sándor, 2013. december)© 2011 All rights reserved BPH.