Egy túzokfotózás története

Szőke Péter képe

Az úgy történt,hogy egy haverommal megbeszéltem egy áprilisi napon,hogy másnap hajnalban kimegyünk Dévaványára túzoklesre.Mivel volt fotózási engedélyem,így az őr barátom nem jött velünk.Úgy volt megbeszélve, hogy mivel a kiszemelt területen csak egyszer voltam vele előző évben,így ha baj van,majd telefonon értekezünk.A komámmal meg is érkeztünk a bekötőútra hajnali 3.-kor,ahonnan gyalog kellett bemenni (állítólag 3 km-t) 4-ig. Vak sötét volt.A földút úgy fel volt vágva,alig bírtunk haladni.Ráadásul a vágatokban 30 cm mély víz mindenhol.Gumicsizmát húztunk és gyerünk.Alig mentünk pár 100 métert,amikor a haverom megcsúszott,és térdig elmerült a korántsem meleg vízben,közben a kezében tartott 100-400 zoomot tokostól belepaszírozta a sárba.Nagy káromkodva kiöntötte a csizmájából a vizet,majd vacogó fogakkal megkérdezte:
-hány zoknit hoztál?
Megnyugtattam,hogy rajtam 2 pár van,ha megérkeztünk,megkapja az egyiket.Rettentően fázott,de tovább mentünk a vak sötét ismeretlenbe. Már vagy 2 km-t megtettünk több térdre eséssel tarkítva, telefonáltunk,hogy mikor kell letérni az útról.Megkaptuk a válasz,majd úgy érezve,hogy már jó helyen vagyunk,lekanyarodtunk.Egyszer csak eltűnt a talaj alólunk.Én akkorát léptem,hogy szétszakadt a nadrágom, elöl a cipzár mellett.Valami nagy gödörbe gyalogoltunk bele a sötétben. Nádas vett körül minket.Mondom a haveromnak,forduljunk vissza,mert ez nem kellene hogy itt legyen.
Ó,nem baj,megy ő előre,majd csak jutunk valahova. Ahogy megelőzött,nem lépett 2-t és derékig merült az (mint utóbb kiderült)agyaggödör vizébe. Nagy nehezen kimászott,de én már akkor úgy röhögtem,attól féltem megsértődik. Na ilyen viszontagságok árán megérkeztünk a lesbe, ami egy rém poros pásztorlak volt.
Kéri a zoknim.Mondom neki,hogy odaadom,de ha belelépsz a csizmába,ismét vizes lesz az is.
Mit csináljon?-kérdi.
Tanácstalan voltam,mert nem volt nylon zacskónk sem,hogy betekerjük a lábát.
Elkezdtem összeszerelni a felszerelést,majd hallom,hogy szólít.
-Kész!
Ránéztem a fejére,Vigyorog!Le a lábára!Hát mint Robinson.Az egyik lábán a melegítő alsója,a másikra a felsője volt úgy felkötve a (a nadrág a szárával a felső meg az ujjával) mint egy bocskor.
Amerre ment,húzta magával a szárakat és az ujjakat,engem meg majd szétvetett a röhögés.
Persze nem fotóztunk semmi értelmeset, a túzokok messze a lestől jöttek-mentek, de ezért az élményért érdemes volt felkelni.
Még kifelé is botladoztunk pedig világos volt, mégis megszenvedtünk. De akárhányszor eszembe jutott a reggeli kaland, mindig elröhögtem magam.© 2011 All rights reserved BPH.