Víz alatt

Nagyon vártam már a lehetőségre, hogy visszatérjek Egyiptomba, sast fotózni, főleg, hogy a tavalyra tervezett út elmaradt a járatok törlése miatt. Összepakoltam a felszerelést amit, szerencsére sikerült kiegészíteni egy olympus tg 2 vel , amihez nagy reményeket fűztem a kettes rekesz miatt. Állványnak, a régi tönkrement állványt javítottam ki, mert a sós víz úgyis teljesen tönkre teszi két hét alatt. A legnagyobb gondot a békaláb jelentette, mivel az nem fér el egy bőröndben. Eljött, a nagy nap. A repülő út csodaszép a sivatag fölött, pláne ha sikerül kifogni egy naplementét vagy napfelkeltét. Ahogy Afrika fölé ér a gép kitisztul az ég és elénk tárul a sivatag, a Nílus és a Vörös tenger. Csodaszép. Sokunkban a Sahara hallatán a végtelen homokdűnék ugranak be, pedig javarészt sziklás-köves, homok és szél rágta terep. A hegyek több színben pompáznak, ami a bennük lévő ásványoknak köszönhető. A képek 10000 m magasból készültek. Kár hogy egyre kevesebb, a tiszta ablak a repülőgépeken.

  

Sajnos idén nem sikerült behatárolni egy vadászterületet. E nélkül szinte lehetetlen jó fotót készíteni. Az, hogy ott legyek a vízszinthez közel, amikor kiemeli a zsákmányt, vagy egy sziklafalon, amely keresztezi a menekülő útvonalát. A lényeg és egyben a legnehezebb, egy szintre kerülni a sassal az adott pillanatban. Ha már megvan a hely, még akkor is több órát kell eltölteni vízben, tűző napon. Pár éve több mint 3 órát aszalódtam, hogy egy ilyen kép elkészüljön . Szerencsére a feleségem támogatja az ilyen akciókat és időként rám nézett, napolajjal, vagy éppen egy hideg sörrel.

Ha már így alakult és adott volt a világ egyik legszebb öble, teljes gőzzel neki látunk a víz alatti világ megismerésének. A támogatás is nagyobb volt, mert a feleségem edzeni akart a Balaton átúszására, ezért például sznorkelezni békaláb nélkül jött. Ez azért nagy teljesítmény, mert az öbölből kiúszva Km-eken át tartott az érintetlen partszakasz tele korallokkal és a hozzá tartozó élővilággal.

  

Előző években az volt a baj a búvárkodással, hogy amire kiért a hajó lassan dél lett és a merülések mindig akkor történtek, amikor a fény jóformán merőlegesen csapódott a vízre. Most szerencsére kipróbálhattam a nap minden szakában, a víz alatti fotózást. Abu Dabab még arról híres, hogy a tengeri teknősök egyik kedvenc helye. Aki ebben az öbölben úszik, szinte biztos találkozik teknőssel. Vannak hatalmas példányok is. Páratlan élmény volt a velük való találkozás.

  

Egy másik nagyszerű élmény az volt ,amikor egy halrajban találtam magam és, hogy tetőzzön az élmény megjelentek a ragadozók is. Végig nézhettem egy igazi vadászatot.

  

Régi vágyam hogy tengeri tehenet élőben is láthassak, teljesült. Élőben azért egész más, mint képen. Hatalmas, amikor alattam pár centire tőlem elúszott (mintha ott sem lennék), arra gondoltam, ha beleakadnék valahogy, úgy vinne magával, mint semmit. Teljesen békés, ártalmatlan és szinte tudomást sem szereztek rólunk. Elég sok és csúnya sebesülések nyomait látni rajtuk, gondolom a hajók okozzák.

 

Egy reggel tele volt a tenger medúzákkal. Csípés nélkül megúsztuk .(ilyenkor jó ha van védőruha) Sikerült csinálnom egy pár képet kihasználva a felszíni tükröződést…

Nekem ezeknek a képeknek kicsit olyan hatásuk van mintha az űrben készültek volna.
Elég sok fajt sikerült megörökíteni,írni mindegyikről sok lenne, ezért inkább beszúrok még egy pár képet, amit úgymond én érdekesnek találok. A mérges trió: (Tűz hal, Kékpöttyös rája, Kőhal)

  

Cápa rája:

Bőrönd hal:

A kőhalról azt hittem nincs nála jobb álcamester, de találkoztam egy polippal. Szempillantás alatt felveszi a környezete színét és szinte észrevehetetlen. Bevallom én tovább úsztam, a feleségem vette észre.

Ilyen és ehhez hasonló élmények tették feledhetetlenné ezt az utat számunkra, no meg az emberek, hogy is mondjam, egyszerűen, van szívük. A kérdésre: Hol voltál? Merre jártál?
Válaszom: A Paradicsomban.
Remélem a képeknek sikerül átadni egy keveset…

Köszönöm, hogy megnéztétek!
Üdvözlettel: Filip András

U.i. Az olympus tg-2 a vártnál jobban szerepelt. Kiemelném a kijelzőjét (én még nem találkoztam jobb kijelzővel) meg a rekesz előválasztást. Ami negatívúm: nincs raw, nincs fogása és az AF-en is lehetne javítani. A képek minősége jó, még A3-as is simán készíthető.

Elfelejtettem, az öböl teljesen hajó mentes.© 2011 All rights reserved BPH.